Dyr lærdom

Beregnet lesetid: 3 minutes

Jeg pleier vanligvis ikke å referere til nyhetene når jeg kommer med eksempler til deg, men dette var altfor opplagt at jeg måtte ta det opp. 

Hvis du leste en av nettavisene for en stund tilbake så kunne du lese at blogger Sofie Elise og hennes firma(er) ble bøtelagt 500.000 kroner for brudd på noen markedsføringsbestemmelser. 

Jeg skumleste saken, men jeg skjønte at essensen var at hun og firmaet hadde fått seg leads og kunder i en sammenheng, og uten deres samtykke, fått dem over i en ren markedsføringsliste.

Det er sikkert mange som lurer på hvorfor dette er så gærnt? Vel, i Norge så har vi ganske streng markedsføringspraksis.

Man må følge med i timen, ellers kan det bli dyrt. 

For å trekke meg selv som et eksempel (ikke at jeg er på nivå med overnevnte), så krever jeg at de som abonnerer på e-nyhetsbrevet leser ansvarsfraskrivelsen og personvernerklæringen FØR de abonnerer. 

Nyere abonnenter må nå huke av at de har lest det, og i tillegg legge telefonnummeret sitt for å få sikker tilgang til appen som inneholder mange kurs til dem, som er eksklusive for abonnenter. Kursene har en høy verdi, og er ikke ment for alle å se. Jeg har hørt fra studenter som har tjent gode penger på råd de har fått fra disse kursene. Du kan se eksempelt her: https://crisr.me/fptapp 

Ikke bare det. Jeg gjør noe som de færreste tør å gjøre, og jeg tror at dette er kanskje den beste leksjonen du kan få av dette. 

Nederst i «signaturen» til epostene mine så skriver jeg uttrykkelig at ALL kommunikasjon fra meg skal anses som reklame og markedsføring for mine tjenester. Noen vil lure på hvorfor jeg gjør det, la meg gi deg noen få av flere grunner. 

A) i motsetning til mange der ute, så frykter jeg ikke å selge mine tjeneste og produkter. Merk, det betyr ikke at jeg alltid «pitcher» dem. Men jeg frykter ikke å selge. Jeg tror, når folk gjør som overnevnte gjør, ofte kan være bunnet til en frykt for å selge. Jeg tenker, hvis du har satt kunder og leads i en liste med intensjonene med å selge dem, hvorfor ikke bare være æælig og si det som det er? Er du ikke stolt nok av det du har å tilby, at du kanskje på et punkt vil promotere noe til dem som kan hjelpe dem? 

B) som jeg sa over, så er markedsføringsloven i Norge ganske streng, og regulert. DVS, om du ikke følger med i timen, så kan du takke deg selv for å ha blitt bøtelagt – selv om du ikke mente å bryte disse reglene. Internasjonalt er det påkrevd at epostabonnenter skal selv gi sin informasjon for å være på lista di (du kan ikke legge de inn manuelt uten å risikere en smekk). Du kan ikke importere lister fra tredjeparter, og du er å anse som spam om du mailer til folk som ikke har bedt om å få eposter fra deg. 

C) Forbrukernes interesser er viktigere enn bedriftenes. Mange influensere og bedrifter har blitt felt, gang på gang, for å ikke merke innholdet sitt som (potensiell) reklame eller markedsføring. Et standpunkt jeg tidlig tok var som nevnt i a) jeg kan komme til å pitche noe i fremtiden, b) jeg kommer ikke til å brenne meg på å ikke nevne at korrespondansene mine til andre bedrifter ER reklame for meg. 

Jeg kunne skrevet om dette i timesvis, bare ikke gjør som Sofie Elise, og det meste vil gå bra. 

Om du vil ha tilgang til appen som inneholder flere kurs til en verdi av rundt 10000, samt en insider podcast der jeg gir mine betraktninger på enkelte fenomen i helse og treningsbransjen, så kan du gå på linken her: https://crisr.me/fptapp  

For din fremgang, 

Cristian Riveros

Skroll til toppen